Cat ne costa caldura intr-un apartament de 4 camere ?
Atunci cand sunteti in cautarea unui apartament aveti mai multe criterii, printre care zona, pretul, anul de constructie, locul de parcare, daca este izolat termic blocul, ce clasa energetica are in certificatul energetic si eventual ce investitii mai trebuie realizate.
Cautarea apartamentului ideal este o procedura grea si de lunga durata pentru unii dar va pot asigura ca daca perseverati si aveti rabdare o sa gasiti ceea ce doreati.
Recent am realizat un certificat energetic la un bloc din anul 1981 care fusese izolat inca de acum 4 ani. Izolatia blocului a presupus izolarea cu polistiren expandat 10 cm fatada blocului, cu 20 cm polistiren extrudat terasa. Nu am regasit izolatie termica la nivelul subsolului catre parter cu toate ca ar fi fost recomandat.
Apartamentul studiat era format din 4 camere (living, birou, doua dormitoare, WC servici, baie principala si bucatarie). Balconul de la bucatarie era inchis si facea parte si aceasta camera. Cel din sufragerie si dormitor era deasemenea inchis cu geamuri termopan.
Apartamentul era incalzit cu centrala termica marca VIESSMANN 24 kW care circula agentul termic in cele 5 calorifere de otel si 1 port prosop din baia mare. Apartamentul era situat la nivelul 1 si pierdea caldura prin peretii exteriori orientatati NE-SV, prin peretele (bucatarie si hol intrare) catre casa scarii dar si la nivelul pardoselii bucatariei catre subsolul neincalzit. Restul apartamentul se situeaza deasupra unui spatiu incalzit aflat la parter fiind vorba de un spatiu comercial. Din punct de vedere al metodologiei de calcul al certificatului energetic acest apartament a fost clasat A la incalzire. Dupa o perioada de un an am dorit sa analizez si consumul energetic real din facturile de gaz aferente centralei termice. Acest consum cuprinde incalzirea + apa calda menajera produsa tot prin centrala termica.
Consumul inregistrat real a fost de sub 20 kWh/m2 ceea ce corespunde unei clase energetice A iar din punct de vedere al costurilor acestea au fost de aprox. 1100 RON pentru toata iarna 2014 !! Calculele teoretice au fost deci validate de datele obtinute real din facturile de gaz.
Concluzia articolului este ca va recomandam sa luati in calcul cat mai serios datele unui certificat energetic acesta fiind un criteriu important care o sa va dea indicii serioase privind viitoarele facturi de gaz.