Utilizarea ferestrelor termopan in reducerea consumului energetic
Ferestrele sunt elementele cheie ale unei cladiri deoarece pot afecta toti parametrii de confort interior: vizual, termic, acustic si calitatea aerului. Daca o suprafata mare vitrata ne ofera avantajul unui confort vizual sporit si asigura un iluminat natural foarte bun in interior avem mai multe dezavantaje din punct de vedere termic si acustic. Ferestrele nu sunt doar elementele cheie ale unei cladiri dar si punctul slab al acesteia. Din punct de vedere termic rezistenta termica a unei ferestre exprimata in m2K/W (adica cati Watti pierdem pe un m2 la o diferenta de 1 K sau 1 grad celsius intre interior si exterior) este unul dintre parametrii cei mai importanti in alegerea unei ferestre. Prin urmare ne dorim ca rezistenta termica a unei ferestre R sa aiba o valoare cat mai mare pentru un consum energetic mic.
Oricat de bune ar fi ferestrele ele tot nu se pot la nivelul de izolare termica a unui perete. In normele din Romania rezistenta termica minima care trebuie respectata pentru noile cladiri de locuit trebuie sa fie de minim 0.77 m2K/W pentru ferestre si de 1.8 m2K/W pentru pereti.
In cadrul unui audit energetic auditorul energetic propune solutii de reabilitare termica si in peste 90% dintre cazuri una din solutiile cele mai importante este de a schimba ferestrele de lemn cu cele termopan. Ca si comparatie in cazul ferestrelor de lemn avem o rezistenta termica de aprox. 0.39 m2K/W deci aproape la jumatate decat cele termopan performante.
Prin ferestre se pierde caldura atat prin geam dar si prin tamplarie. In fisele tehnice ale unei ferestre vom regasi rezistenta termica a geamului si a tamplariei separat iar la final rezistenta ansamblului. O mare parte din energie se pierde la nivelul tamplariei de aceea se recomanda o tamplarie cu mai multe camere (5 camere). Imaginati-va ca aceste camere sunt un fel de labirint pentru pierderea de caldura..cu cat ,,labirintul,, este mai complicat cu atat este mai greu sa iasa caldura din casa. Pierderile de caldura la nivelul tamplariei se pot observa cel mai bine prin intermediul unei camere de termoviziune.
Marea majoritate a ferestrelor termopan comercializate au o rezistenta termica sub 0.77 m2k/W cea minima impusa de norme prin urmare va recomandam sa analizati cu atentie fisa tehnica in momentul achizitiei.
Din punct de vedere energetic in functie de suprafata si rezistenta termica ferestrele pot reduce consumul energetic cu pana la 40%. Trebuie avut in vedere ca reducerea aceasta se datoareaza si faptul ca prin utilizarea ferestrelor termopan se reduce rata de infiltratii de aer din exterior.